Choroba refluksowa przełyku stanowi popularną przypadłość układu pokarmowego, która może być wywołana rozmaitymi przyczynami. Jednak wszystkie formy refluksu wymagają od pacjenta zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać dieta osób z nawracającym refluksem?
Refluks-co to jest i jakie są jego przyczyny?
GERD (agstro-esophageal reflux disease) to niezwykle częsta choroba przewodu pokarmowego, która polega na cofaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Refluks, bo tak zwykle określa się ten problem, może być wywołany przez rozmaite przyczyny. Niejednokrotnie schorzenie jest uwarunkowane nieprawidłowościami anatomiczno-fizjologicznymi np. zwężeniem światła przełyku, przełykiem Barrett’a, zaburzeniem motoryki mięśnia zwieracza dolnego przełyku. Refluks jest bardzo popularnym problemem u ciężarnych, które z uwagi na zwiększone ciśnienie jamy brzusznej są narażone zintensyfikowane wypychanie do przełyku nadtrawionego pokarmu.
Nie można tez zapominać, że w wielu przypadkach choroba refluksowa wynika z nieodpowiedniego odżywiania. Zwykle jest to następstwo dużego spożycia produktów powodujących podrażnienie błony śluzowej żołądka i stymulujących wydzielanie kwasu solnego. Refluks najczęściej wynika z regularnego spożycia alkoholu, kawy, mocnej herbaty i gazowanych napojów (zwłaszcza bogatych w kofeinę). Oprócz tego nie można zapominać, że choroba refluksowa wynika ze spożycia tłustych i ciężkostrawnych posiłków.
Refluks żołądkowo-przełykowy – objawy
- Chrypka
- Kwaśne odbijanie
- Nawracająca zgaga
- Nudności i wymioty
- Pieczenie w przełyku
- Ból podczas połykania
- Dolegliwości bólowe brzucha
Dieta na GERD – co jeść przy refluksie?
Zmiana nawyków żywieniowych stanowi punkt wyjścia w terapii choroby refluksowej. Głównym zaleceniem diety na refluks jest całkowita rezygnacja z produktów spożywczych i potraw, które będą nasilać wydzielanie kwasu żołądkowego i potęgować jego cofanie do przełyku. Dlatego w tym celu jadłospis powinien być wolny od produktów pełnoziarnistych, tłustych mięs i ryb, smażonych i grillowanych posiłków, ostrych przypraw, dużej ilości soli, pełnotłustych produktów mlecznych i wcześniej wspomnianych napojów. Oprócz tego warto wspomnieć, że osoby z refluksem muszą unikać słodyczy bogatych w tłuszcz (np. czekolada, chałwa, pączki), fast-foodów, gazowanych napojów, marynowanych i wędzonych artykułów spożywczych oraz warzyw i owoców potęgujących wzdęcia (np. cebula, czosnek, strączki, jabłka, cytrusy).
Co wobec tego można zawrzeć w diecie osób z refluksem?
- Pełnowartościowe białko zwierzęce pochodzące z „chudych” źródeł np. drób, dorsz, morszczuk, cielęcina odtłuszczony nabiał, jaja
- Tłuszcze pochodzenia roślinnego np. olej lniany, konopny, oliwa z oliwek
- Łagodne przyprawy i zioła o wartościowym wpływie na układ pokarmowy np. koper włoski, bazylia, rozmaryn
- Pieczywo jasne i razowe
- Biały ryż i makaron, kasze typu manna i pęczak
- Niegazowana woda, słaba kawa (np. zbożowa) i herbata (w tym herbaty ziołowe i owocowe)
- Warzywa i owoce bez dużych ilości błonnika i związków kwasowych np. szpinak, buraki, gruszki, mango, świeże ogórki, sałata
- Naturalne probiotyki np. zsiadłe mleko, kefir, kapusta kiszona
W diecie na refluks niezwykle ważną kwestią jest sposób przygotowywania posiłków. Potrawy, które dotychczasowo były smażone lub grillowane, należy przyrządzać na drodze pieczenia, gotowania (np. dzięki parowarowi) bądź duszenia – w tym ostatnim przypadku wystrzega się użycia ciężkostrawnych sosów na bazie mąki.
Bibliografia:
- Raban M., et. al. „Gastroesophageal reflux disease – unit description, diagnosis and tratment.” Journal of Education, Health and Sport 2017, 7(7): 215-225.
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/70596,dieta-w-chorobie-refluksowej