Uczucie pieczenia lub palenia w przełyku, któremu towarzyszy odbijanie i ból w okolicach mostka są oznakami zgagi. Sama zgaga to z kolei jeden z głównych objawów GERD – choroby refluksowej przełyku. Wiele osób borykających się z problemem zgagi decyduje się na jej przeciwdziałanie naturalnymi sposobami. Czy migdały są skutecznym produktem na jej niwelowanie? Co sprawia, że ludzie chętnie sięgają po orzechy migdałowe?
Dlaczego migdały mogą okazać się pomocne w zwalczaniu zgagi?
Zgaga jest przeważnie rezultatem nadmiernego zakwaszenia układu pokarmowego. Zarzucanie nadtrawionej treści pokarmowej z jelit powoduje stopniowe naruszenie kondycji błony śluzowej żołądka, co w konsekwencji prowadzi do odczuwania pieczenia i dodatkowych problemów np. niestrawności. Orzechom migdałowym przypisuje się odczyn zasadowy. Alkalizujący charakter migdałów sprawia, że pomagają w neutralizowaniu kwaśnego soku żołądkowego i tym samym pozwalają przeciwdziałać niestrawności czy też stanowią jeden z elementów profilaktyki choroby wrzodowej. Orzechy migdałowe mają też korzystne właściwości w kontekście regulacji enzymów trawiennym i produkcji żółci wspierającej trawienie.
Migdały to także bogate źródło błonnika. Ten jak wiadomo, ma wyjątkowo pozytywny wpływ na stan i funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego. Zaburzona mikroflora może przyczynić się do rozwoju choroby refluksowej, a także doprowadzić do wielu innych nieprawidłowości ze strony przewodu pokarmowego np. problemów z regularną defekacją. Przeciwdziałanie zaparciom może zminimalizować szansę występowania zgagi.
Ponadto nie można zapomnieć, że orzechy migdałowe stanowią bogate źródło rozmaitych składników aktywnych. Witaminy i minerały zawarte w migdałach są wartościowe m.in. z powodu zwalczania wolnych rodników tlenowych i stresu oksydacyjnego czy niwelowania oznak zmęczenia i nudności.
Migdały – nie tak bezpieczne, jak mogłoby się wydawać
Trudno przejść obojętnie wobec faktu, że migdały – podobnie zresztą jak wszystkie gatunki orzechów – stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych. Związki tłuszczowe dla osób ze zgagą to z kolei jeden z czynników ryzyka, który może doprowadzić do zaostrzenia dolegliwości. Niewielka porcja migdałów nie spowoduje niestrawności i zarzucenia treści pokarmowej, ale spożycie ich w nadmiarze może poskutkować nasileniem zgagi.
Migdały stanowią też źródło amigdaliny – związku określanego mianem witaminy B17. Choć amigdalina sama w sobie jest uznawana za niezwykle wartościową substancję o właściwościach antynowotworowych, to jednak należy zachować wobec niej ostrożność. Amigdalina w ludzkim organizmie ulega rozkładowy na szereg innych komponentów (m.in. cyjanowodór czy kwas pruski), które są silnie trujące. Jest to idealny dowód na to, że w przypadku spożycia orzechów migdałowych należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Inne domowe sposoby na zwalczenie zgagi
Jedzenie niewielkich ilości jest jednym z wielu sposobów na przeciwdziałanie zgadze i cofaniu się treści pokarmowej z jelit do żołądka. Inne i równie skuteczne metody na złagodzenie tej niekomfortowej dolegliwości to:
- żucie świeżego korzenia imbiru,
- spożycie naparu z rumianku lub mięty,
- żucie miętowej gumy do żucia bez dodatku cukru,
- wypicie niewielkiej ilości zimnego chudego mleka,
- wypicie ciepłej wody z łyżeczką sody oczyszczonej,
- spożycie kleiku przygotowanego na bazie siemienia lnianego.
Gdy domowe sposoby zawodzą, to wówczas warto zdecydować się na farmakoterapię. Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po leki z kategorii inhibitorów pompy protonowej m.in. lanzoprazol, omeprazol i rabeprazol.
Bibliografia:
- Burns AM., et al. „Diet quality improves for parents and children when almonds incorporated into their daily diet: a randomized, crossover study.” Nutrition Research 2016, 36(1): 80-89.
- https://go4taste.pl/blog/dlaczego-migdaly-pomagaja-na-zgage/
- https://www.doz.pl/czytelnia/a15795-Amigdalina__dzialanie_przeciwnowotworowe_i__element_terapii_metabolicznej._Dlaczego_nazywana_jest_witamina_B17
- https://www.allecco.pl/artykuly/zgaga-jakie-sa-jej-przyczyny-i-jak-sobie-z-nia-radzic-poznaj-domowe-sposoby-na-zgage.html