Intensywne uczucie pieczenia w przełyku, cofanie się treści pokarmowej, czkawka, nieprzyjemny i kwaśny posmak w ustach, odbijanie się, czkawka – tego typu objawy wyraźnie wskazują na pojawienie się zgagi. Choć przypadłość jest możliwa do skutecznego pokonania, to niejednokrotnie ma charakter nawracający. Co robić, aby zapobiegać zgadze? Jakie metody są szczególnie pomocne w jej przeciwdziałaniu?
Co może być przyczyną zgagi?
Zgaga jest wynikiem nieprawidłowej pracy mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Jego nadmierne rozluźnienie skutkuje niemożnością skutecznego zablokowania cofającej się treści pokarmowej. Przedostawanie się kwasu solnego z niestrawionym pokarmem powoduje podrażnienie przełyku. Często pojawiająca się zgaga może powodować szereg niebezpiecznych następstw m.in. krwawienie przewodu pokarmowego, wymioty, zaburzenia połykania.
Do najczęstszych przyczyn zgagi należą:
- nadmierny stres
- palenie papierosów
- objadanie się przed snem
- przesadne spożycie nabiału
- treningi siłowo-wytrzymałościowe
- zmiany hormonalne w trakcie ciąży
- niska aktywność fizyczna i nadmierna masa ciała
- niewłaściwa kultura jedzenia tj. spożywanie dużych posiłków w pośpiechu
- nieprawidłowe odżywianie – spożycie ciężkostrawnych, tłustych i ostrych posiłków; napoje gazowane i bogate w kofeinę; alkohol; produkty bogate w proste cukry i konserwanty
- niektóre choroby układu pokarmowego np. IBS, choroba wrzodowa żołądka, refluks przełyku (GERD)
Jak pokonać nawracającą zgagę?
Zmiana dotychczasowego trybu życia stanowi jeden z najlepszych sposobów, aby zapobiegać nawrotom zgagi. Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i rezygnacja z używek z całą pewnością pomaga w ograniczeniu szans występowania palącego problemu. Jednak co zrobić, gdy zgaga znów zaatakuje?
Leki z famotydyną
Famotydyna jest niezwykle skuteczną i szybko działającą substancją czynną, która pozwala na efektywne ograniczenie wydzielania kwasu solnego po spożytym posiłku. Ponadto jej działanie utrzymuje się przez blisko 12 godzin od momentu podania. Na aktualnym rynku famotydyna jest dostępna w postaci poręcznych tabletek np. Famogast czy Ranigast.
Siemię lniane
Mielone nasiona lnu to wyjątkowo dobry sposób na opanowanie aktywnej zgagi. Kleik na bazie siemienia lnianego stwarza ochronną powłokę dla ścian przełyku i żołądka, co nie wzmacnia ich kondycję, ale i przeciwdziała ich wtórnemu podrażnieniu. Ponadto nasiona lnu są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowy pasaż jelitowy i odbudowę mikrobioty.
Zrezygnuj ze zbyt ciasnej odzieży
Ucisk jamy brzusznej przez spodnie i bieliznę również może doprowadzić do rozwoju zgagi. Warto zrezygnować z obcisłej odzieży, co pozwoli na przywrócenie prawidłowego ciśnienia jamy brzusznej – jest to szczególnie istotne podczas treningów i pracy fizycznej np. w trakcie prób podniesienia ciężkiego przedmiotu z podłoża.
Zioła i przyprawy
Część ziół i przypraw można z powodzeniem zastosować do naturalnego leczenia zgagi. Prawoślaz lekarski, koper włoski, mięta, rumianek, lukrecja, imbir oraz kminek wspomogą układ pokarmowy i pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami. Można je zastosować jako dodatek do posiłków lub wykorzystać do przyrządzenia herbat i naparów.
Soda oczyszczona na nawracającą zgagę – czy to dobry pomysł?
Roztwory sody oczyszczonej są często rekomendowane do walki z nadkwasotą. Jednak jej zastosowanie w przypadku nawracającej zgagi może spowodować pogorszenie aktualnego stanu – wyzwolenie tzw. efektu z odbicia prowadzi do wzmożonego wydzielania kwasu żołądkowego i tym samym zaostrzenie występujących niedogodności.
Bibliografia:
- Korzonek M., Dziergas A., Kuczyńska M. „Choroba refluksowa przełyku (GERD) – problem wciąż aktualny.” Forum Medycyny Rodzinnej 2014, 8(5): 201-210.
- Chang P., Friedenberg F. „Obesity and GERD.” Gastroenterology clinics of North America 2014, 43(1): 161-173
- https://www.izielnik.pl/blog/jakie-ziola-na-zgage