Co może zaostrzyć zgagę?

Co zaostrza zgagę?

Uczucie pieczenia, nieświeży oddech oraz kwaśny posmak w ustach są najczęstszymi symptomami zgagi – dolegliwości towarzyszącej wielu chorobom przewodu pokarmowego. Zgaga jest rezultatem przesadnego podrażnienia przełyku przez sok żołądkowy, co wynika z cofania się nadtrawionej treści pokarmowej. Warto jednak wiedzieć, że codzienna dieta może doprowadzić do zaostrzenia aktualnego stanu i spowodować nasilenie uciążliwych objawów. Co zaostrza zgagę? Jakie produkty są niewskazane?

Zgaga – czego należy unikać?

U podstaw zgagi leży problem przesadnego rozluźnienia struktur mięśniowych, które określa się mianem zwieracza dolnego przełyku. To właśnie one mają za zadanie ograniczyć szansę cofania się nadtrawionej treści pokarmowej, która jest pokryta sokiem żołądkowym. Nadmiernie rozluźniony zwieracz przełyku sprawia, że pokarm i soki trawienne powodują podrażnienie komórek nabłonkowych przełyku. Regularnie powtarzająca się sytuacja może doprowadzić do mniej lub bardziej poważnego uszkodzenia przełyku, a to wyzwolić zmiany zapalne i dolegliwości bólowe.

Nieprawidłowe odżywianie to jedna z najczęstszych przyczyn występowania zgagi. Oprócz typowych czynników zwiększających predyspozycje organizmu do rozwoju problemu nadkwasoty (tj. słodycze i desery, produkty bogate w sól, utwardzone tłuszcze proste czy liczne składniki konserwujące) należy też wspomnieć o wielu innych produktach spożywczych, które pomimo zdrowego charakteru okazują się niekorzystne dla osób cierpiących z powodu zgagi. Wyeliminowanie poniższych artykułów stanowi jeden z głównych elementów profilaktyki.

Produkty zaostrzające zgagę to:

  •  alkohol,
  • tłusty nabiał,
  • mocna herbata,
  • cebula i czosnek,
  • pomidory i ich przetwory,
  • słodzone gazowane napoje,
  • soki i świeże owoce cytrusowe,
  • tłuste czerwone mięso oraz podroby,
  • produkty w zalewach i marynatach na bazie octu,
  • ostre przyprawy np. różne odmiany pieprzu, ostra papryka, kmin rzymski, kurkuma, chrzan,
  • kawa i napoje zawierające kofeinę np. napoje energetyczne, odżywki przedtreningowe dla sportowców

Ponadto nie należy zapominać, że na zgagę ma również wpływ sposób przyrządzenia posiłku. Dlatego nawet zdrowe produkty, które zostały przygotowane poprzez smażenie na głębokim tłuszczu lub mocne grillowanie również okażą się niestosowne dla przewodu pokarmowego i mogą wywołać intensyfikację dolegliwości związanych ze zgagą.

Jak zwalczyć zgagę?

Kluczową rolę w złagodzeniu zgagi i zmniejszenia liczby epizodów jej występowania jest zmiana dotychczasowej diety. Oprócz rezygnacji z wyżej wymienionych produktów zaleca się wprowadzenie szeregu innych artykułów spożywczych o dobroczynnym wpływie dla przewodu pokarmowego. Dietetycy w pierwszej kolejności wskazują na produkty wysokobłonnikowe, które warto połączyć z suplementacją probiotykami. W ten sposób istnieje szansa, aby przeciwdziałać problemowi dysbiozy jelitowej i wspomóc odnowę zaburzonej kondycji mikrobiomu. Dlatego dieta na zgagę powinna uwzględniać m.in. pieczywo i makarony z pełnego ziarna, świeże warzywa (najlepiej o zasadowym odczynie jak buraki, kalafiory i marchewki), grube kasze (np. bulgur), brązowy ryż czy warzywa strączkowe. Ponadto poleca się zadbać o prawidłowe nawodnienie oraz warto wykorzystać ziołowe napary o dobroczynnym wpływie na trawienie np. herbatę rumiankową lub miętową. W przypadku zgagi pomocne może okazać się chude mięso i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Posiłki powinno przygotowywać się głównie na drodze gotowania (zwłaszcza na parze), duszenia bez uprzedniego smażenia oraz pieczenia w foli.

Bibliografia:

  1. https://dietetycy.org.pl/co-na-zgage/
  2. https://dietetycy.org.pl/sposoby-na-zgage/