Soda oczyszczona na zgagę.

Czy soda oczyszczona pomaga na zgagę?

Pojawienie się zgagi powoduje spory dyskomfort. Co gorsza, przewlekła nadkwasota może natomiast doprowadzić do powstania przełyku Barretta, który zwiększa ryzyko zmian nowotworowych tej okolicy. Wiele osób decyduje się, aby przeciwdziałać zgadze przy pomocy domowych sposobów np. sody oczyszczonej. Czy jej stosowanie jest rzeczywiście pomocne wobec zgagi?

Najczęstsze przyczyny zgagi

Przede wszystkim zgaga nie jest chorobą, a następstwem nadmiernego rozluźnienia mięśnia zwieracza przełyku. Struktura ta uniemożliwia cofanie się nadtrawionej treści pokarmowej z żołądka do wyższych partii przewodu pokarmowego. Wraz z tym dochodzi do przedostania się kwasu solnego, który wywołuje szereg niedogodności np. pieczenie i ból w obrębie mostka, pieczenie przełyku, nasilone odbijanie oraz kwaśny posmak.
Zgaga może być uwarunkowana różnorodnymi czynnikami. Do najczęściej wskazywanych przyczyn nadkwasoty należą:

  • nadmierny stres,
  • ostre przyprawy,
  • alkohol i papierosy,
  • napoje zawierające kofeinę,
  • zmiany hormonalne w ciąży,
  • doustna antykoncepcja hormonalna,
  • produkty spożywcze powodujące rozluźnienie zwieracza przełyku np. czekolada, cytrusy, cebula,
  • niektóre leki np. molsydomina, blokery kanałów wapniowych, przeciwastmatyczne beta2-mimetyki.

Warto też pamiętać, że pojawienie się zgagi może być objawem różnorodnych chorób przewodu pokarmowego. Wśród nich przeważnie wymienia się zmiany zapalne i uszkodzenia błony śluzowej żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy (GERD), zespół jelita drażliwego (IBS), chorobę wrzodową żołądka czy też dysbiozę jelitową, dyspepsję czynnościową.

Soda oczyszczona na zgagę – czy to ma sens?

Soda jest bardzo często uznawana za produkt idealny, który znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach życia – począwszy od gastronomii, a skończywszy na pracach domowych. Równie często wspomina się, że soda oczyszczona stanowi skuteczny sposób na przeciwdziałanie zgadze. Nic w tym zaskakującego. Wodorowęglan sodu jest substancją o charakterze zasadowym i dzięki temu może neutralizować niedogodności wywołane cofaniem się silnie kwasowego soku żołądkowego. Wynika to w głównej mierze z faktu, że zastosowanie sody powoduje podwyższenie wartości pH w żołądku i tym samym pozwala pacjentowi z występującymi trudnościami.
Należy jednak pamiętać, że soda oczyszczona ma działanie doraźne i nie powoduje trwałego wyeliminowania problemu zgagi. Dlatego też po zastosowaniu roztworu na bazie wody i wodorowęglanu sodu objawy ustępują, ale po pewnym czasie wracają. Soda jest więc formą leczenia objawowego, a w celu pozbycia się nadkwasoty niezbędne jest uporanie się z przyczyną jej występowania.

Ciemna strona sody

Długofalowe stosowanie sody niesie za sobą konsekwencje dla zdrowia. Niestety, ale przewlekłe użycie wodorowęglanu sodu przyczynia się do upośledzenia procesu trawienia. Nadmierne podwyższenie pH żołądka i zobojętnienie kwasu solnego uniemożliwi prawidłowy rozkład dostarczanych treści pokarmowych. Co gorsza, kwaśne środowisko żołądka stanowi jeden z elementów ochrony organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. W związku z tym istnieje ryzyko zwiększonej podatności infekcji przewodu pokarmowego.

Inną konsekwencją jest utrata równowagi elektrolitowej. Nadmierna podaż sodu powoduje nasilenie jego wydalania wraz z moczem. Dodatkowo organizm traci cenną wodę, potas i jony chlorkowe. Nadprogramowa ilość wodorowęglanu sodu może spowodować poważne uszkodzenie nerek, natomiast niedobór potasu skutkuje m.in. zaburzeniami ciśnienia krwi czy upośledzeniem prawidłowej pracy mięśni i serca.
W związku z powyższym wodorowęglan sodu należy potraktować jako doraźny sposób na krótkotrwałe złagodzenie zgagi. Do walki z przewlekłą nadkwasotą znacznie lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem okażą się leki np. famotadyna czy omperazol, które można zakupić bez recepty.

Bibliografia:

  1. McRorie Jr JW. „Heartburn: lifestyle modifications and over-the-counter medications.” Nutrition Today 2018, 53(1): 18-25
  2. Jensen S., Skriver S. „Self-treatment with baking soda can lead severe metabolic alkalosis.” Ugeskrift for Laeger 2014, 176(25A): V11120678.