Zmiana nawyków żywieniowych stanowi punkt wyjścia w terapii choroby refluksowej. Głównym zaleceniem diety na refluks jest całkowita rezygnacja z produktów spożywczych i potraw, które będą nasilać wydzielanie kwasu żołądkowego i potęgować jego cofanie do przełyku.

Jakich potraw unikać gdy cierpisz na zgagę?
Jadłospis osoby ze zgagą powinien być wolny od produktów pełnoziarnistych, tłustych mięs i ryb, smażonych i grillowanych posiłków, ostrych przypraw, dużej ilości soli, pełnotłustych produktów mlecznych i wcześniej wspomnianych napojów. Oprócz tego warto wspomnieć, że osoby z refluksem muszą unikać słodyczy bogatych w tłuszcz (np. czekolada, chałwa, pączki), fast-foodów, gazowanych napojów, marynowanych i wędzonych artykułów spożywczych oraz warzyw i owoców potęgujących wzdęcia (np. cebula, czosnek, strączki, jabłka, cytrusy).