Zmiana nawyków żywieniowych stanowi punkt wyjścia w terapii choroby refluksowej. Głównym zaleceniem diety na refluks jest całkowita rezygnacja z produktów spożywczych i potraw, które będą nasilać wydzielanie kwasu żołądkowego i potęgować jego cofanie do przełyku.

Jakich potraw unikać gdy cierpisz na zgagę?

Jadłospis osoby ze zgagą powinien być wolny od produktów pełnoziarnistych, tłustych mięs i ryb, smażonych i grillowanych posiłków, ostrych przypraw, dużej ilości soli, pełnotłustych produktów mlecznych i wcześniej wspomnianych napojów. Oprócz tego warto wspomnieć, że osoby z refluksem muszą unikać słodyczy bogatych w tłuszcz (np. czekolada, chałwa, pączki), fast-foodów, gazowanych napojów, marynowanych i wędzonych artykułów spożywczych oraz warzyw i owoców potęgujących wzdęcia (np. cebula, czosnek, strączki, jabłka, cytrusy).

  • Pełnowartościowe białko zwierzęce pochodzące z „chudych” źródeł np. drób, dorsz, morszczuk, cielęcina odtłuszczony nabiał, jaja
  • Tłuszcze pochodzenia roślinnego np. olej lniany, konopny, oliwa z oliwek
  • Łagodne przyprawy i zioła o wartościowym wpływie na układ pokarmowy np. koper włoski, bazylia, rozmaryn
  • Pieczywo jasne i razowe
  • Biały ryż i makaron, kasze typu manna i pęczak
  • Niegazowana woda, słaba kawa (np. zbożowa) i herbata (w tym herbaty ziołowe i owocowe)
  • Warzywa i owoce bez dużych ilości błonnika i związków kwasowych np. szpinak, buraki, gruszki, mango, świeże ogórki, sałata
  • Naturalne probiotyki np. zsiadłe mleko, kefir, kapusta kiszona

W diecie na refluks niezwykle ważną kwestią jest sposób przygotowywania posiłków. Potrawy, które dotychczasowo były smażone lub grillowane, należy przyrządzać na drodze pieczenia, gotowania (np. dzięki parowarowi) bądź duszenia – w tym ostatnim przypadku wystrzega się użycia ciężkostrawnych sosów na bazie mąki.