jaka dieta przy refluksie

Dieta u osób z nawracającym refluksem

Choroba refluksowa przełyku stanowi popularną przypadłość układu pokarmowego, która może być wywołana rozmaitymi przyczynami. Jednak wszystkie formy refluksu wymagają od pacjenta zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać dieta osób z nawracającym refluksem?

 

Refluks-co to jest i jakie są jego przyczyny?

 

GERD (agstro-esophageal reflux disease) to niezwykle częsta choroba przewodu pokarmowego, która polega na cofaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Refluks, bo tak zwykle określa się ten problem, może być wywołany przez rozmaite przyczyny. Niejednokrotnie schorzenie jest uwarunkowane nieprawidłowościami anatomiczno-fizjologicznymi np. zwężeniem światła przełyku, przełykiem Barrett’a, zaburzeniem motoryki mięśnia zwieracza dolnego przełyku. Refluks jest bardzo popularnym problemem u ciężarnych, które z uwagi na zwiększone ciśnienie jamy brzusznej są narażone zintensyfikowane wypychanie do przełyku nadtrawionego pokarmu.

Nie można tez zapominać, że w wielu przypadkach choroba refluksowa wynika z nieodpowiedniego odżywiania. Zwykle jest to następstwo dużego spożycia produktów powodujących podrażnienie błony śluzowej żołądka i stymulujących wydzielanie kwasu solnego. Refluks najczęściej wynika z regularnego spożycia alkoholu, kawy, mocnej herbaty i gazowanych napojów (zwłaszcza bogatych w kofeinę). Oprócz tego nie można zapominać, że choroba refluksowa wynika ze spożycia tłustych i ciężkostrawnych posiłków.

Refluks żołądkowo-przełykowy – objawy

  • Chrypka
  • Kwaśne odbijanie
  • Nawracająca zgaga
  • Nudności i wymioty
  • Pieczenie w przełyku
  • Ból podczas połykania
  • Dolegliwości bólowe brzucha

 

Dieta na GERD – co jeść przy refluksie?

 

Zmiana nawyków żywieniowych stanowi punkt wyjścia w terapii choroby refluksowej. Głównym zaleceniem diety na refluks jest całkowita rezygnacja z produktów spożywczych i potraw, które będą nasilać wydzielanie kwasu żołądkowego i potęgować jego cofanie do przełyku. Dlatego w tym celu jadłospis powinien być wolny od produktów pełnoziarnistych, tłustych mięs i ryb, smażonych i grillowanych posiłków, ostrych przypraw, dużej ilości soli, pełnotłustych produktów mlecznych i wcześniej wspomnianych napojów. Oprócz tego warto wspomnieć, że osoby z refluksem muszą unikać słodyczy bogatych w tłuszcz (np. czekolada, chałwa, pączki), fast-foodów, gazowanych napojów, marynowanych i wędzonych artykułów spożywczych oraz warzyw i owoców potęgujących wzdęcia (np. cebula, czosnek, strączki, jabłka, cytrusy).

 

Co wobec tego można zawrzeć w diecie osób z refluksem?

 

  • Pełnowartościowe białko zwierzęce pochodzące z „chudych” źródeł np. drób, dorsz, morszczuk, cielęcina odtłuszczony nabiał, jaja
  • Tłuszcze pochodzenia roślinnego np. olej lniany, konopny, oliwa z oliwek
  • Łagodne przyprawy i zioła o wartościowym wpływie na układ pokarmowy np. koper włoski, bazylia, rozmaryn
  • Pieczywo jasne i razowe
  • Biały ryż i makaron, kasze typu manna i pęczak
  • Niegazowana woda, słaba kawa (np. zbożowa) i herbata (w tym herbaty ziołowe i owocowe)
  • Warzywa i owoce bez dużych ilości błonnika i związków kwasowych np. szpinak, buraki, gruszki, mango, świeże ogórki, sałata
  • Naturalne probiotyki np. zsiadłe mleko, kefir, kapusta kiszona

W diecie na refluks niezwykle ważną kwestią jest sposób przygotowywania posiłków. Potrawy, które dotychczasowo były smażone lub grillowane, należy przyrządzać na drodze pieczenia, gotowania (np. dzięki parowarowi) bądź duszenia – w tym ostatnim przypadku wystrzega się użycia ciężkostrawnych sosów na bazie mąki.

 

Bibliografia:

  1. Raban M., et. al. „Gastroesophageal reflux disease – unit description, diagnosis and tratment.” Journal of Education, Health and Sport 2017, 7(7): 215-225.
  2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/70596,dieta-w-chorobie-refluksowej