Zgaga to niezwykle uciążliwa i bardzo nieprzyjemna przypadłości, która stanowi efekt refluksu żołądkowo-przełykowego. Choć w aptekach nie brakuje leków przeciwdziałających zgadze, to w wielu przypadkach walka z tym problemem rozpoczyna się od zastosowania domowych metod. Jedną z nich jest spożycie siemienia lnianego, które okazuje się wyjątkowo skuteczne w zwalczaniu występujących niedogodności.
Czym jest zgaga?
To palące uczucie pieczenia w obrębie klatki piersiowej, które przeważnie odczuwane jest w okolicy za mostkiem. Występujące dolegliwości bólowe niezwykle często mogą promieniować do gardła. Problem zgagi jest najczęściej rezultatem cofania się nadtrawionego pokarmu z żołądka do przełyku, co wyzwala nieprzyjemne efekty. Treść żołądkowa charakteryzuje się kwaśnym odczynem, a to może doprowadzić do podrażnienia błon śluzowych przełyku, jamy ustnej oraz rozwoju wielu niebezpiecznych powikłań np. astmy czy próchnicy.
Dlaczego siemię lniane jest skuteczne w leczeniu zgagi?
Siemię lniane to nic innego jak niewielkie nasiona lnu zwyczajnego, które charakteryzują się bogatą zawartością wielu składników aktywnych. Siemię stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych (m.in. omega-3), antyoksydantów, cennych pierwiastków oraz witamin. Ponadto ziarna lnu zawierają sporo błonnika, który jak wiadomo, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy.
To właśnie błonnik i zawarte w nasionach lnu zwyczajnego związki tłuszczowe odgrywają istotną rolę w przeciwdziałaniu zgadze. Wywar z siemienia lnianego sprawia, że drobne nasiona uzyskują żelową konsystencję. Lniany żel pozwala pokryć przełyku i żołądka, co stworzy skuteczną ochronę przed kwaśną treścią pokarmową oraz zapobiega powstawaniu zmian zapalnych. Siemię lniane w postaci naparu jest rekomendowane w doraźnych przypadkach i w celach profilaktycznych.
Warto jednak zaznaczyć, że nasiona lnu nie wykazują właściwości odkwaszających! Oznacza to, że nie wyeliminuje on problemu nadmiernej produkcji kwasu solnego czy cofania się treści pokarmowej. Stosowanie siemienia lnianego jest dedykowane wyłącznie w łagodzeniu następstw refluksu żołądkowo-przełykowego, którym jest zgaga. W związku z tym napar z ziaren lnu nie może być traktowany jako forma zamiennika dla leków zobojętniających sok żołądkowy.
Jak stosować siemię lniane, aby przeciwdziałać zgadze?
Siemię lniane należy przygotować w formie kisielu. Przeważnie poleca się zastosować jedną czubatą łyżkę stołową suchych ziaren, które należy zalać szklaną gorącej wody. Następnie należy odczekać aż siemię napęcznieje – w celu przyśpieszenia tego procesu można je szczelnie przykryć. Po napęcznieniu i wystygnięciu poleca się zjeść przyrządzony żel z nasion lnu. Zaletą siemienia lnianego jest łatwa dostępność i niska cena. Praktycznie wszystkie apteki, sklepy zielarskie i z suplementami diety czy dyskonty ze zdrową żywnością mają ten produkt w swojej ofercie.
Co istotne – olej lniany nie stanowi zamiennika dla wywaru z nasion! Choć tłuszcz pozyskany ma wyjątkowo wartościowy wpływ na zdrowie, to nie znajduje on zastosowania w przeciwdziałaniu zgadze i objawom refluksu żołądkowo-przełykowego.
Siemię lniane – przeciwwskazania
Niestety nie każdy może skorzystać z dobroczynnych właściwości nasion lnu. Osoby mające silne zaparcia i choroby zapalne żołądka nie powinny sięgać po wywary z siemienia lnianego. Oprócz tego nie są rekomendowane osobom z alergią, a także w trakcie leczenia preparatami przeciwzakrzepowami.
Bibliografia:
- Korzonek M., Dziergas A., Kuczyńska M. „Choroba refluksowa przełyku (GERD) – problem wciąż aktualny.” Forum Medycyny Rodzinnej 2014, 8(5): 201-210.
- Śmiechowska M., Cugowska M. „Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2011, 44(3).
- Hasik J. „Postępowanie fitoterapeutyczne w gastroeneterologii.” Postępowanie Fitoterapii 2000, 2: 2-9.