Zioła na zgagę.

Zioła na zgagę

Zgaga nie stanowi choroby, a raczej jedną z dolegliwości dotyczących prawidłowego trawienia i właściwej pracy układu pokarmowego. Problem nadkwasoty jest przeważnie rozwiązywany za pomocą leków – jednak osoby stroniące od środków farmakologicznych mogą spróbować skorzystać z dobroczynnego działania niektórych roślin. Które zioła będą pomocne na zgagę?

Czym jest zgaga i co ją powoduje?

 

Mianem zgagi określa się moment cofania nadtrawionej treści żołądkowej do przełyku. Resztki pokarmowe pokryte kwasem żołądkowym powodują podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, któremu niejednokrotnie towarzyszy pojawienie się zmian zapalnych. Efektem tego jest uczucie przesadnego pieczenia, a nawet i dolegliwości bólowych, za mostkiem i na wysokości odcinka szyjnego. Bardzo częstą niedogodnością jest także kwaśny posmak w ustach i nieświeży oddech, które są wynikiem cofania się strawionego pokarmu.

Zgaga to przeważnie rezultat nadmiernego osłabienia dolnego zwieracza przełyku, który wskutek rozluźnienia powoduje niedomykanie przełyku i cofanie się kwasu solnego. Za główne przyczyny tego osłabienia stawia się część produktów spożywczych (np. pomidory, czekolada, cytrusy, maliny) oraz zmiany hormonalne wywołane ciążą. Co więcej, specjaliści wskazują też na sporą grupę czynników ryzyka, które mogą doprowadzić do występowania zgagi m.in. alkohol i papierosy, przesadne spożycie kofeiny, częste picie napojów gazowanych, dieta bogata w sól, cukier i niskiej jakości tłuszcze czy nadmierny poziom stresu.

Warto dodać, że zgadze może towarzyszyć szereg innych niedogodności pokarmowych np. wzdęcia, ból brzucha, zaparcia, nadmierne uwalnianie gazów jelitowych.

Jakie zioła na zgagę warto stosować?

 

Fitoterapia zgagi może dotyczyć różnych kwestii – wszystko zależy, co tak naprawdę najbardziej doskiwera osobie borykającej się z problemem patologicznego cofania treści pokarmowych. Jeżeli dominującą niedogodnością jest uczucie pieczenia i palącego przełyku, to w tym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie wybór roślin o działaniu łagodzącym i przeciwzapalnym. Najczęściej wymieniane jest siemię lniane, które jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Siemię przygotowane w postaci zalanej wrzątkiem zawiesiny jest bardzo dobrą opcją na stworzenie w przełyku powłoki ochronnej, która zapobiega podrażnieniom ze strony kwasu solnego.

Podobne właściwości wykazuje prawoślaz lekarski, znany głównie z tabletek i syropów na podrażnienia gardła np. w przypadku infekcji dróg oddechowych. Niezwykle wartościową rośliną jest również lukrecja. Korzeń tej rośliny stanowi bogate źródło soli kwasu glicyzyrynowego oraz wielu saponin, co nie tylko pozwala złagodzić dolegliwości, ale i potęguje procesy regeneracyjne organizmu m.in. w zakresie odnowy uszkodzonych błon śluzowych. Podobnie jak prawoślaz i siemię wykazuje właściwości protekcyjne wskutek tworzenia ochronnej powłoki.

Walka ze zgagą może mieć jednak bardziej kompleksowy charakter. Poniżej kilka przykładów roślin, które oprócz przeciwdziałania zgadze pozwalają uporać się z innymi dolegliwościami:

  • aloes pozwala na łagodzenie zmian zapalnych oraz wykazuje właściwości przeczyszczające
  • ostryż długi (kurkuma) wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz stymuluje trawienie
  • koszyczki rumianku mają działanie antyzapalne, ale i dodatkowo redukują wzdęcia i ból brzucha co wynika z działania rozkurczowego
  • kminek umożliwia zwalczanie występujących zaparć, intensyfikuje trawienie oraz pomaga zwalczyć nadmierną produkcję gazów jelitowych

Bibliografia:

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. „Możliwości wykorzystania miodu i ziół w chorobach żołądka i jelit.” Herbalism 2018, 1(4): 133-146.
  2. Wojciechowska I., Wojciechowska A., Wieszczycka K. „Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka.” Kosmos 2016, 65(3): 383-387.
  3. https://www.izielnik.pl/blog/jakie-ziola-na-zgage